BiH u rezervama ima 1,3 tone zlata

Bez autora
May 20 2010

Zbog velikog osciliranja kursa eura i dolara, sve više država okreće se kupovini zlata, čija vrijednost svakodnevno raste. Bosna i Hercegovina u okviru svojih deviznih rezervi, također, ima zlato, a prema podacima Centralne banke BiH (CBBH) trenutno je u trezorima 1,3 tone, odnosno 42.366 unci monetarnog zlata. Kao devizna aktiva, zlato je pod utjecajem dva rizika, i to kretanja cijena u dolarima i njegovog kursa. Cijena zlata na svjetskim berzama prešla je 1.207,30 dolara po finoj unci (31,1 gram). Zlato će ostati sigurno utočište ulagača sve dok se ne povrati povjerenje u euro. Od septembra 2008., odnosno od početka svjetske finansijske krize, cijena zlata skočila je za 70 posto. Pad vrijednosti eura utječe i na devizne rezerve naše zemlje pa su tako, prema podacima CBBH, 13. maja one iznosile 5,95 milijardi KM, dok su na kraju prošle godine bile 6,2 milijarde KM, što znači da su pale za 300 miliona KM. U CBBH smatraju da kretanje kursa eura i dolara utječe na izmirivanje obaveza vanjskog duga BiH, jer će se kupovati veći iznos eura kod CBBiH kako bi se izmirila dospijevajuća obaveza u dolarima te će se, u konačnici, takva transakcija odraziti i na smanjivanje nivoa deviznih rezervi.

BiH u rezervama ima 1,3 tone zlataZbog velikog osciliranja kursa eura i dolara, sve više država okreće se kupovini zlata, čija vrijednost svakodnevno raste.

Bosna i Hercegovina u okviru svojih deviznih rezervi, također, ima zlato, a prema podacima Centralne banke BiH (CBBH) trenutno je u trezorima 1,3 tone, odnosno 42.366 unci monetarnog zlata.

Devizne rezerve

- Kao devizna aktiva, zlato je pod utjecajem dva rizika, i to kretanja cijena u dolarima i njegovog kursa - kažu nam u CBBH.

Cijena zlata na svjetskim berzama prešla je 1.207,30 dolara po finoj unci (31,1 gram). Analitičari ocjenjuju da će zlato ostati sigurno utočište ulagača sve dok se ne povrati povjerenje u euro. Od septembra 2008., odnosno od početka svjetske finansijske krize, cijena zlata skočila je za 70 posto.

Pad vrijednosti eura utječe i na devizne rezerve naše zemlje pa su tako, prema podacima CBBH, 13. maja one iznosile 5,95 milijardi KM, dok su na kraju prošle godine bile 6,2 milijarde KM, što znači da su pale za 300 miliona KM.

U CBBH smatraju da kretanje kursa eura i dolara utječe na izmirivanje obaveza vanjskog duga BiH, jer će se kupovati veći iznos eura kod CBBiH kako bi se izmirila dospijevajuća obaveza u dolarima te će se, u konačnici, takva transakcija odraziti i na smanjivanje nivoa deviznih rezervi.

Struktura depozita

- Izmirivanje ostalih deviznih obaveza je u eurima i ne očekuje se značajniji pad deviznih rezervi zbog postojeće valutne strukture depozita privrednih subjekata i stanovništva BiH - kažu u CBBH.

Centralna banka BiH posluje na principu Valutnog odbora i obavezna je održavati 100 posto devizno pokriće za pasivu u konvertibilnim markama. Devizna aktiva CBBiH drži se pretežno u eurima i iznosi više od 95 posto.

Hrvatska bez zlata

Prema najnovijim podacima Svjetskog vijeća za zlato, Hrvatska u svojim trezorima ne posjeduje ni gram rezervi zlata. S druge strane, Srbija u Narodnoj banci čuva nešto više od 13 tona plemenitog metala i u martu je bila na 59. mjestu u svijetu prema količini zlata koje čuva u deviznim rezervama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik